De werkdag in onze B&B in Portugal

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
Bed and Breakfast in Portugal

Toen wij vertrokken uit Nederland om onze B&B in Portugal te beginnen, kregen wij meermaals de reactie: ‘Ahh, jullie gaan pensioneren!’ Blijkbaar riep de combi van het beëindigen van onze banen in Nederland en ons vertrek naar het buitenland, deze associatie op.

Voor al degenen die graag eens een inkijkje willen in het leven van een eigenaar van een Bed and Breakfast in de Algarve, Portugal, beschrijven we een werkdag.

Uiteraard begint onze dag vroeg, het ontbijt voor onze B&B gasten moet op tafel. Dat betekent: tafels dekken, fruit snijden, sinaasappels persen, soms een ‘lekker hapje’ nog bakken, koffie en thee maken, cerials en jam (bij) vullen, naar de bakker en slager en vervolgens alles uitstallen op het buffet.  Daarna het ontvangen van onze gasten, praatje maken, soms suggesties en advies geven over activiteiten die je kunt doen op de dag etc.

Meestal vertrekken tussen 10.00 en 11.00 uur de gasten die uitchecken bij ons. Betekent betaling regelen en afscheid nemen. Dan snel de ontbijtboel afruimen en inruimen van de afwasmachine, aanvegen en verder op orde brengen van de ontbijtruimte. Na vertrek van onze gasten gaan we de bedden afhalen en handdoeken en eventuele afval verzamelen.

Dan vaak tijd voor een kopje koffie. Vervolgens gaat Bert aan de administratie (beantwoorden nieuwe reserveringen en of vragen gasten, onze diverse boekingssystemen en boekhouding bijwerken) en doet hij klussen rondom het huis, als schoonmaken zwembad en tuinonderhoud. Els gaat aan de schoonmaak van de kamers en op orde maken van kamers en bedden voor onze gasten. Bert gaat er met de stofzuiger achteraan.

Ondertussen loopt Keira (onze B&B hond!) te zuchten en steunen dat ze ook wat aandacht wil.

Rond 14.00 uur lunchen we meestal, waarna we onze vorige activiteiten weer voortzetten. Boodschappen doen en of afval wegbrengen is dan ook 1 van de klusjes. Ja, een vuilniswagen kennen we niet in Portugal. Tussendoor probeert Els nog te werken aan de social media (kijk ook eens op onze Facebookpagina voor nieuwtjes) en marketing van onze B&B in Portugal.

Rond een uur of 17.00 uur is het tijd voor een aperitief (Bert) of kop thee (Els). Gasten komen dan ook vaak weer thuis en dan maken we een praatje. Nieuwe gasten worden ingecheckt en wegwijs in ons huis en omgeving gemaakt. Rond 19.30 uur gaat Els koken voor ons. Onze gasten vertrekken dan vaak weer naar restaurants in de omgeving. Rond 22.00 uur komen zij weer thuis en maken we soms nog een praatje. Bert heeft daarna vaak dan nog het e.e.a. aan administratie te doen.

Dit alles gaat zo in de ideale situatie, maar regelmatig gebeurt er iets onverwachts, of hebben we een grote wissel van de kamers of …. Een dag laat zich vaak lastig van te voren plannen. Het is mensenwerk!

En dat alles maakt het ook zo leuk. In het laagseizoen hebben we voldoende ruimte om ook even met Keira te wandelen in de omgeving of naar het strand te gaan. Ook vrienden bezoeken lukt tussen de bedrijven door.

Waar we voorheen alleen de weekeinden hadden om ‘leuke dingen’ te doen, biedt de week zelf nu voldoende ruimte. En die zon hé, die is ook zoo fijn. Blij zijn we dat we nu in het hoogseizoen Christina mogen verwelkomen als hulp erbij in de ochtend, om ons zelf ook in de zomer wat ‘vrije tijd’ te gunnen.

Gepensioneerd? Nee, daar zijn we nog niet aan toegekomen. Maar dat elke dag een zaterdag is (je moet bepaalde klussen doen, maar op een ontspannen wijze) in onze B&B in Portugal, daar zijn we het samen over eens.

Bert en Els

mei 2017