Een terugblik van Casal da Eira op 2020

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
terugblik B&B Algarve

De laatste dag van het jaar 2020. Een memorabel jaar. Deze tijd van het jaar maakt ons altijd wat melancholisch, met de top 2000 op de achtergrond wordt dit gevoel alleen maar sterker. Dus tijd voor een terugblik op 2020 om met jullie te delen wat wij, als B&B houders in Portugal, dit jaar hebben beleefd en ervaren. Want wat een jaar lieve mensen!

Maart 2020.

We hadden nog een Nederlandse vriendin op visite toen de Corona versneld zijn intrede deed in het dagelijkse leven. Donderdag kwam onze vriendin aan en zondag’s was het nog maar de vraag of ze nog terug kon vliegen. Al het vliegverkeer ging plat, een onwerkelijke wereld stap je dan binnen. Wij waren zo goed als klaar voor het nieuwe seizoen. De grote schoonmaak achter de rug, alle klussen geklaard. De eerste gasten zouden eind maart arriveren. Maar al snel was duidelijk dat zij het niet zagen zitten te komen en natuurlijk begrepen we dat. In april, toen er werkelijk geen vlucht meer ging, stroomden de annuleringen onze goed gevulde agenda binnen. Begrip maar ook ongeloof, dit kan niet waar zijn!

Pasen 2020.

Met Pasen zaten we in de lockdown. Normaal is het dan een gekkenhuis, want is er hét evenement (Festa das Tochas Floridas) van het jaar, met bloemencorso en vele feestelijkheden. Nu alle straten verlaten, zelfs de bankjes op de straten waren afgeplakt met plastic zodat niemand erop kon gaan zitten. Op een balcon in de hoofdstraat, stond een jongedame met microfoon fado’s te zingen. Omwonenden klapten na ieder nummer lang en hard. Een autootje met luidspreker op het dak reed rond waaruit de burgemeester ons toesprak vooral thuis te blijven: “Fica em casa!” Opeens kwamen wij op ons dagelijkse wandeling met Keira, heel veel hondenbezitters tegen die hun hond uitlieten. Opmerkelijk, eindelijk kregen de Portugese honden ook wat beweging buiten de deur! Boodschappen doen was het enige uitje. Met mondkapje op, lang buiten wachten in de rij voordat je naar binnen mocht. Ouderen kregen altijd voorrang, en die zijn er hier veel… dus die rij schoot echt niet op.

Vijftien mei 2020.

De datum staat gegrift in ons geheugen. De kappers, cafés en restaurants mochten weer open. Wij boekten direct een tafel, buiten natuurlijk, bij ons favoriete restaurant Sabores do Campo. Genieten! Het leek erop dat vluchten rond 1 juni hervat zouden gaan worden. Dus wij maakten ons klaar voor het “nieuwe normaal”. We gingen op zoek naar mondmaskers, handgel en desinfecteringsmiddel voor onze gasten en B&B. Wat een zoektocht, alles uitverkocht. Uiteindelijk konden we voor woekerprijzen inslaan bij de Macro. Er werd door het Bureau voor het Turismo een cursus Clean and Safe georganiseerd, die ons voorschreef hoe om te gaan met klanten en de B&B in Coronatijd. We volgden urenlange sessies in het Portugees. Een certificaat was onze beloning.

We genoten tussentijds van onze beweginsgvrijheid en het leven zonder gasten. Inmiddels waren de stranden weer vrij gegeven en konden we daar lekker wandelen met Keira. Normaal in mei een ‘not done’ aangezien het badgastenseizoen dan al is aangebroken. We bezochten stranden waar in voorgaande jaren rond die tijd het toch wel afgeladen vol was en we nu ons handdoekje gewoon konden uitspreiden. Heerlijk relaxt! Fijn om nu in deze tijd van het jaar ook zelf van de Algarve te kunnen genieten. Normaal is het lastig voor ons om in deze periode weg te gaan van onze B&B, aangezien we dan gasten ontvangen en verzorgen.

Zomer 2020.

Het is zover. Het is juli, de Europese vluchten gaan weer en de eerste gasten zijn in aantocht. Door Corona hebben we besloten maar op halve capaciteit te draaien, om iedere gast de ruimte te geven en het ook voor onszelf behapbaar te maken. Een vreemde gewaarwording om je gasten met mondmasker te ontvangen en geen hand te kunnen schudden. We voelden van sommige gasten in eerste instantie ook de weerstand: “Een mondmasker, dat hoeft toch niet overal in Portugal”. Maar de gewenning kwam al snel. We zagen vooral gasten die genoten van de Algarve, van de ruimte en relatieve vrijheden die in Portugal mogelijk zijn in Coronatijd. En natuurlijk blij waren met onze B&B, als ‘veilige haven’. Een hoop gezelligheid brachten onze gasten weer in onze B&B Casal da Eira.

Het merendeel van onze reserveringen 2020 was geannuleerd, maar gelukkig kregen we in juli, augustus en september last minute boekingen binnen. Boekingen van mensen die afwachtten en toch op het laatst besloten op vakantie te gaan. We kregen dit jaar ook meer boekingen van Portugezen, die vakantie in eigen land hielden. Financiëel was het jaar dus niet geheel verloren.

December 2020.

Wij hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Onze vernieuwde website www.casaldaeira.com is in de lucht! Een nieuwe look en feel anno 2021. Ondanks dat de Corona besmettingen nog nooit zo hoog zijn geweest, hebben wij vertrouwen in 2021 en de jaren daarna. Wij hebben er zin in!

Wij begrijpen dat de mensen terughoudend zijn in het plannen van hun vakanties. Het leergeld van 2020 is immers dat sommige mensen nu kunnen kaarten met hun vouchers. Wij hebben de Corona als overmacht gezien en het risico geheel zelf gedragen. Alle gasten die vanwege Corona hebben moeten annuleren, hebben wij hun geld direct teruggegeven. Geen vouchers dus. Ook in 2021 zullen we dit beleid hanteren. Gaan er geen vluchten tengevolge van Corona of is er vanuit de Nederlandse regering een code rood voor de Algarve, dan annuleren wij gratis.

Wij wensen een ieder een gelukkig en gezond 2021 toe. Cheers!

Lieve groeten van Bert en Els