Fado in de Algarve, Portugal

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
fado

Behalve de ajulejos is Portugal natuurlijk vooral bekend van de fado. Een melancholiek levenslied dat liefst akoestisch wordt gebracht. De portugese gitaar (guitarra portuguesa of viola de fado) hoort bij de begeleiding. Vroeger vooral gezongen in armoedige kroegjes, maar sinds de vorige eeuw een algemeen erkende zangkunst. Theatraal kan je de optredens noemen, met een snik in de stem wordt over het leven gezongen. Onze eerste kennismaking met de fado was in Lissabon. We ontdekten dat daar in restaurants het eten met muziek en in dit geval de fado, werd opgeluisterd. Echt bekoren kon ons de muziek op dat moment niet.

Inmiddels weten we beter. In de Algarve treden regelmatig landelijk bekende Portugese fado-artiesten op. Laatst nog in het theater van Loulé (ca 15 minuten vanaf onze B&B Algarve) gaf Mariza een spetterend optreden. Jong en oud komt af op de fado optredens en af en toe genieten  wij mee van deze gepassioneerde liederen.

Afgelopen zondagavond hadden we een buiten optreden in ons nabijgelegen stad, São Brás de Alportel, van lokaal goede fado zangers. Op een gezellig besloten pleintje met mooie bomen zaten we te genieten samen met de lokale bevolking van een intiem optreden. Drie oudere mannen in zwarte kleding getooid met zwarte bolhoeden begeleiden diverse Portugese zangers met gitaar, mandoline en een contrabas. Prachtige ambiance en fijne muziek. Helaas werd het optreden vroegtijdig afgebroken door een klein regenbuitje. Hier in de Algarve stopt vrijwel elke buitenactiviteit op het moment dat er een drup regen valt. Als Nederlander kan je daar hard om lachen, de Nederlandse economie zou stagneren als bij elke drup het werk werd stilgelegd!

Inmiddels dus kunnen we de fado waarderen. Grote fan zijn we dan ook van de laatste Eurovisie songfestival winnaar, Salvador Sobral. Een fantastisch vertolker en ambassadeur van de meer moderne variant van de fado. In oktober treedt zijn zus, Luísa Sobral, op hier in Teatro das Figuras, Faro, Algarve. Zij is schrijfster en mede-performer van het songfestivallied. Wij zullen erbij zijn!! Voor deze en meer muziek optredens kijk eens naar de agenda van Teatro das Figuras in Faro.

 

Mei 2017, Bert en Els