Groundhog day: een nieuw seizoen breekt aan!

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter

Vandaag Groundhog Day!

Vandaag, 2 februari, is het Groundhog day! Groundhog day is een Amerikaanse feestdag op 2 februari waarbij de bosmarmot uit zijn winterslaap ontwaakt. Afhankelijk of de marmot zijn eigen schaduw ziet, na uit zijn hol te zijn gekomen, duurt de winter nog voort of is het tijd om de lente te verwelkomen.

Toen wij vanochtend de hoofden naar buiten staken hadden wij zeker een schaduw te pakken, maar we zijn ervan overtuigd dat een nieuw seizoen snel aanbreekt. De amandelbloesem bloeit volop, de klavers laten hun gele bloemen zien en de vogels zingen volop!

Film of realiteit?

In de jaren 80 van de vorige eeuw is er een filmkomedie gemaakt, waar de hoofdpersoon (gespeeld door Bill Murray)  een weerman is die op Groundhog Day wakker wordt en vervolgens dag na dag de Groundhog day herbeleefd. Alles verloopt precies hetzelfde als de dag ervoor: dezelfde grappen, dezelfde muziek etc. Het blijkt dat hij in een tijdlus zit waardoor de dag telkens opnieuw begint. Hij alleen beseft dit en niet zijn medemens. Enfin, na vele komische belevenissen, doorbreekt hij de lus. Hoe? Door te accepteren en waarderen wat is én met wie we zijn.

De vergelijking tussen film en huidige realiteit ligt voor de hand. Door de lockdown en de weekend- en avondklok in Portugal, beginnen de dagen op elkaar te lijken. Wandelen, klussen, boek lezen en uitslapen herhalen zich… Maar hé, een nieuw seizoen hangt in de lucht… Het duurt niet lang meer.. Houd vol en hopelijk zien we elkaar in het volgend seizoen!

Bert en Els

2 februari 2021