Portugees eten, wist u dat….

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
Portugees eten, restaurant Algarve

Na ruim 5 jaar in Portugal te wonen, kun je zeggen dat dit land van ons echte Bourgondiërs heeft gemaakt. Regelmatig zijn we te vinden op een terras of in een restaurant om ons te laven aan al dat lekkere Portugese eten!

De stap om ‘even’ buiten de deur te eten is in Portugal snel gezet. Er bestaat hier een echte eetcultuur, even snel een boterhammetje tussen de middag weg happen, zal je een Portugees niet zien doen. Misschien daardoor, vind je in Portugal, en zeker ook in de Algarve, zovele restaurants, snackbars, casas de pasto etc.

In ons naastgelegen stadje São Bras de Alportel vind je alleen al zo’n 30 verschillende locaties. Dit stimuleert ons natuurlijk ook. Wat is nu leuker om met dit mooie weer lekker een terras te pakken en voor de prijs hoef je het niet te laten! Je kan tussen de middag al een 3 gangen menu, inclusief drankje en koffie, verorberen voor € 8,- of minder! In São Brás de Alportel vind je, naast traditioneel Portugees eten, ook de internationale keuken. Er zijn hier behalve vele restaurantjes met gril voor een gebraden kippetje of visje, ook mogelijkheden voor een specifieke Portugese cataplana (allerhande vis/schelpdieren met aardappels of rijst en groente) te eten. Natuurlijk zijn er ook een aantal pizza tenten (met steenoven!) , een (goeie) sushi spot, meerdere Indiase restaurants, (Portugese) tapas gelegenheden, een chinees (!) en uiteraard ook de chiquere Franse keuken maar dan op de Portugese leest geschoeid. De etablissementen variëren van een eenvoudig restaurantje met tl licht en tv aan de muur, een restaurant met uitsluitend lange houten banken en Portugese azulejos op de wanden tot aan een sfeervolle ambiance met open haard en ‘wijnkelder’. Er is voor ieder wat wils!

Regelmatig worden er ook thema weken georganiseerd die, uiteraard, gaan over eten. Deze maand is er de ‘Sabores de Caldeirão’. Op initiatief van de gemeente hebben diverse lokale restaurants een menu samengesteld met speciale lokale gerechten. De burgemeester geeft het goeie voorbeeld en eet deze maand af en toe mee in één van de deelnemende restaurants. Uiteraard proeven wij ook lekker mee!

Regelmatig knijpen we in de middaguren er even tussen uit voor een ‘almoço’, de warme middagmaaltijd. Keira heeft dan ook direct haar loopje, want op nog geen 2 km van ons huis zit onze favoriete stek. We wandelen met haar er heen, nemen lunch op het terras (voor Keira een bak met water) en wandelen terug naar onze Bed and Breakfast. Een heerlijk relax moment voor ons.

Behalve de vele restaurants is ook een bezoek aan één van de vele pastelarias aan te raden. Lekker een koffie met wat erbij. Zoveel keus aan lekkere cakes, taarten en kleine zoetigheden met vijg, amandelen etc. Of wat dacht je van een knapperige kippenpastei? Onze favoriet is de doce (zoetigheid) met ‘alfarroba’, het zogenaamde johannesbroodboom meel. Het smaakt naar chocolade maar dan minder zoet. Nu vlak voor Pasen wordt er traditioneel een ‘folhar’ gebakken. Brooddeeg in elkaar gekruld, met bijvoorbeeld appel, anijs en of kaneel of een heel gekookt ei erin verstopt!

Wij zeggen vanuit onze B&B Casal da Eira tegen iedereen ‘bon appetit’ en een boa Páscoa!

P.s. Zin gekregen in een weekje Algarve? Er zijn goedkope vluchten in mei en juni met Ryanair, en verblijf je in mei minimaal 7 nachten bij ons, dan krijg je € 50 korting op de kamerhuur. Lees meer hierover op ons vorige blog.

Bert en Els

april 2019