CASAL DA EIRA

SÃO BRÁS DE ALPORTEL

Het stadje São Brás de Alportel -

OMGEVING CASAL DA EIRA

Onze B&B in de Algarve ligt vlakbij (2 km) het rustieke stadje São Brás de Alportel. São Brás de Alportel is een populaire plek om te wonen door zijn centrale ligging in het hart van de Algarve. Zowel Oost als West Algarve zijn vanuit hier snel en makkelijk te bereiken.

São Brás de Alportel ligt prachtig landelijk aan de voet van de heuvels, de Serra do Caldeirão. Op het centrale kerkplein is er uitzicht over zee en binnen 25 minuten rijafstand zijn diverse stranden en stadjes als Faro, Loulé en Tavira te bezoeken. Ook Sevilla in Spanje en Lissabon zijn goed bereikbaar voor een dagje uit.

Geschiedenis -

OMGEVING CASAL DA EIRA

São Brás de Alportel was een nederzetting in de Romeinse tijd en later bewoond door de Moren. De beroemde Moorse dichter Ibn Ammar is hier in de 11de eeuw geboren. In de 17de eeuw was het een populaire zomerresidentie voor de bisschoppen van de Algarve. Niet zo vreemd want hier konden ze ontsnappen aan de hitte van de stad tijdens de hete zomermaanden. Uit deze tijd resteert het bisschoppelijk paleis. Dat is niet meer in gebruik, maar een bezoek is zeker de moeite waard. In de 19de eeuw werd de stad het kruispunt van de routes tussen Loulé naar Tavira en Faro en Almodovar.

Mede vanwege het klimaat en de gunstige ligging werd de stad in de jaren 70 van de 20ste eeuw een pleisterplaats voor kunstenaars en creatieven, wat nog steeds te merken is aan het actieve culturele leven.
De oorspronkelijke rijkdom van de stad is terug te voeren op de kurkproductie. São Brás de Alportel was het grootste kurk producerende centrum in Portugal en zelfs van de wereld. Door de jaren heen heeft de kurkindustrie zich verplaatst naar het centrum en het noorden van Portugal. Economisch heeft São Brás de Alportel nu zijn focus verlegd naar toerisme en ambachten. Er hebben zich veel steenhouwers gevestigd die er fraaie kunst produceren zoals hand vervaardigde tegels en bakstenen.

Sfeer -

OMGEVING CASAL DA EIRA

São Brás de Alportel is een mix van oud en nieuw, met enerzijds typische, lage witte Algarve huizen en de grootse koopmanshuizen uit haar rijke verleden en anderzijds nu aangevuld met moderne appartementen. De kerk van het stadje werd na de aardbeving in 1755 herbouwd en uitgebreid in de 19e eeuw. De kerk ligt in het oudere gedeelte van de stad met typisch smalle, geplaveide straatjes. Het kerkplein biedt een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en het omliggende landschap.

In het centrum zijn tal van winkels en supermarkten, banken, goede restaurants en café’s. Een genot is het ’s ochtends in de zon met de Portugezen zelf, een galão (koffie verkeerd) te drinken en de ochtenddrukte te bekijken.  

Museum -

OMGEVING CASAL DA EIRA

Het Museu do Traje  was ooit het huis van een ezeldrijver die fortuin maakte met de handel in kurk. Het museum toont de typische kostuums gedragen in de 19e en 20e eeuw in de Algarve. Verder geeft het een beeld van het leven rond Sâo Brás de Alportel van de afgelopen eeuw en over de productie en verwerking van kurk. Het museumgebouw is een goed voorbeeld van de architectuur van die periode.

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter