Voorbereiding in onze Portugese accommodatie voor seizoen 2018

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
accommodatie

De kop van 2018 is eraf. Januari was relatief een koude maand met (te) weinig regen, lage temperatuur maar wel zon en blauwe luchten. We hebben overdag veel gewandeld, nieuwe plekjes in de Algarve en Alentejo ontdekt en ’s avonds lekker gelummeld voor de open haard.

Nu zijn we volop bezig met de voorbereidingen van onze accommodatie voor seizoen 2018! Vanaf 1 maart gaan we weer open voor vakantiegangers! De tuin staat er weer tiptop bij. Alles gesnoeid en de knoppen in de fruitbomen staan op springen. De schilder is besteld voor het bijtippen van de muren. Alle badkamers in onze accommodatie zijn nu voorzien van glazen douchepanels.

Verder zijn we ook nog druk met de ‘grote’ schoonmaak. Samen met Cristina, onze vaste hulp sinds zomer 2017, wordt alles op zijn kop gezet: geboend, gewassen en geschrobd. Tot slot worden onze vloertegels in de wax (op zijn portugees ‘cera’) gezet. Alle vloertegels in onze accommodatie zijn een typisch product van de Algarve. Het zijn authentieke zogenaamde Santa Catarina tegels.

Deze Santa Catarina’s zijn vernoemd naar de plaats waar ze worden gemaakt, het dorpje Santa Catarina. Dit kleine gemoedelijke dorpje ligt 13 kilometer vanaf onze accommodatie in de Algarve. Hier kan je als dagtripje, één van de fabriekjes bezoeken waar je kan zien hoe de Santa Catarina’s worden gemaakt. Naast diverse typen vloertegels worden er ook dakpannen gemaakt via hetzelfde proces. De Santa Caterina’s worden volledig handgemaakt van de roodbruine klei-achtige aarde uit het achterland van de Algarve. Na filtering van de klei (de zogenaamde barro) wordt deze gestort in mallen. Met de hand worden de tegels in wording uit de mallen gehaald om eerst in een droogrek te ‘rusten’ om daarna de oven in te gaan. Van hand tot hand worden de tegels van droogrek naar de gloeiend hete oven getransporteerd. Daar worden ze ca 1,5 dag gebakken. Deze oven wordt met hout gestookt. Via opnieuw de menselijke ‘lopende band’ worden ze vervolgens op pallets geladen om daarna vervoerd te worden naar de leveranciers. Indrukwekkend proces en zeker de moeite waard om een fabriekje in Santa Catarina te bezoeken!

Deze week volgen we de Volta ao Algarve, een internationale wielerronde, die hier in de Algarve plaatsvindt. Zondag  komen de wielrenners langs São Brás de Alportel en onze accommodatie in de Algarve. Zaterdag gaan wij kijken bij start in Almôdovar en bij de finish in Tavira, een hele mooie route voor die dag!

Begin maart verwachten we als één van onze eerste gasten een Deense MTB fietsgroep. Zelf een fietsliefhebber? Kijk ook eens verder op onze site voor de mogelijkheden die we bieden voor een fietsvakantie in de Algarve. Je kan ons ook altijd mailen op info@casaldaeira.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Wij verheugen ons op het nieuwe seizoen en de gasten!

 

Bert en Els

februari 2018